Başarıya giden faktörleri hiç merak ettiniz mi? Neden bazı insanlar daha çok başarı elde ederken diğerleri geriden gelir?
Başarılı insanlara yardım eden şans faktörü nasıl olur da hep aynı insanlara yardım eder?
Mesela Barselona gibi bir futbol takımı elde etmek için neler yapmak gerekir?
Ya da Google gibi bir dünya markası yaratmak için nasıl bir vizyon ve felsefe ile çalışmalı?
Bu gibi soruları sormakta iseniz uzun yıllar yapılan başarılı olan insanlar ve firmalar üzerindeki araştırma sonuçlarından elde edilen başarı faktörlerini kısaca aktarabiliriz. Başarılı olan insan ve firmaların ortak özellikleri şöyle:
1-Yaptığınız işin mutlu etmesi ve anlamlı olması.
Bilinenin aksine başarıda, müşteri mutluluğundan önce çalışan memnuniyetini ön planda tutan firmalar ileri gidiyor. Benzer durum insanlar için de geçerli. Yaklaşık 70-80 bin saat çalışma hayatı olduğunu düşünürsek işinde mutlu ve yaptığı işin anlamlı olduğunu düşünenler üretken olmasın da kim olsun? Keyifli ve mutlulukla yapılan işten başarı gelir.
2-Cömert olmak.
‘’Bana faydası ne’’ yerine ‘’nasıl servis verebilirim, nasıl değer katarım’’, ‘’ne kadar ekmek o kadar köfte’’ yerine ‘’alanımda nasıl en iyi olurum’’ diyenler başarı listesinde en önde gidenleri oluşturuyor.
Aslında özünde şu var; cömertlik. Başarıda ‘’önce ne alırım değil’’, ‘’önce ne verebilirim’’ demek önemli.
3-Biri beni motive etsin demek yerine ‘’mutlu mutlu çalışıyorum ve ilerliyorum’’ diyebilmek.
Planınızı başkalarından gelecek motivasyona göre yapanlar, o bekledikleri motivasyon gelmediğinde ne yaparlar sizce? Bahane üretirler. Başarı yolunda mutlu olmak alacağınız en büyük motivasyon kaynağı olur. Başkası gelmese de sizin gücünüz içinizden gelmektedir.
4-İyimserlik.
Bardağın yarısı dolu mu boş mu? Sorusunu duymuşsunuzdur. Peki hangisi doğru? Hiçbiri. Önemli olan bardağı doldurup doldurmak istemediğinizdir. Yarısı boş da olsa dolu da olsa fark etmez. Siz tam dolu görmek için adım atıyorsunuz. Böyle bir gücün karşısında kim durabilir? Bu adımı atmak için geleceğe umutla bakan ve başarıyı elde edeceğini kesin inanlar gerekir.
5-Dene. Sürekli dene. Daha iyi dene. Bi daha dene. Şimdi dene. Daha akıllıca dene. Farklı bir şekilde dene. Başarılı olmuş birinden yardım isteyerek dene. Ama dene.
Başarısızlık diye adlandırılan şeyler aslında başarıya giden adım taşlarıdır. Sürekli güdülenenin aksine başarıyı elde etmek için denemeye devam etmek, öğrenmek ve gelişmek temeldir. Bir bebek eğer ilk emeklemeden yürümeye geçseydi ilerki dönemlerinde ilk başarısızlığından tekrar denemesi mümkün olur muydu?
6-Kesin inanç.
Başarıyı elde edeceğine kesin inanan bir kişi veya firma atılması gereken adımların yüzde kaçını atar? Kilo vermek isteyen bir kişi kesin kilo vereceğini biliyor olsaydı acaba tabağındaki cipsi yer miydi? Basit gibi görünen bu soruda başarının tüm bileşenlerinı görebilirsiniz. Önemli olan bakmak değil görmektir.
Başarı en çok isteyene değil, onu en çok hak edene gider.
Comentarios